Чудова новина! В Україні з'явилось перше захищене географічне зазначення: назва продукту «Гуцульська овеча бриндзя». На черзі - мелітопольська черешня, херсонські кавуни і одеські вина.
Так, «Гуцульська овеча бриндзя» тепер означає делікатес, вироблений за єдиною технологією з молока місцевих овець в Чернівецькій, Закарпатській та Івано-Франківській областях.
Технологія наступна: тварин випасають на високогірних пасовищах, доять, молоко квасять. Потім вручну вибирають напівфабрикат і формують з нього «голови» сиру, потім висушують. Після спускають в долини, де починається другий етап приготування, а саме майбутню бриндзю перетирають з сіллю і залишають доходити в бочках з карпатської смереки.
Француженка Анжель Постол, європейський експерт з географічних зазначень зазначає бриндзю як «сир, який володіє всіма якостями, щоб стати одним з найпопулярніших поряд з фетою і рокфором». Пишаємося!
Захист таких прав інтелектуальної власності на географічні зазначення для своїх продуктів в Європі вже отримали понад 3,5 тисяч найменувань, всі вони занесені до спеціального реєстру. Відомими нам зарубіжними географічними зазначеннями можна назвати: Шампанське (Франція), Просекко (Італія), Баклава (Туреччина), Текіла (Мексика), Халумі (Кіпр) і т. д.
Україна отримала можливість приєднатися до цього реєстру після підписання угоди про асоціацію з ЄС. А з початку 2020 р. у нас запрацював закон, який регламентує захист географічних зазначень.
Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Новое Время» (№ 2 від 23.01.2020)